Vuescan

Fa gairebé quatre anys vaig comprar-me un escànner per a negatius/diapositives, un Minolta Dimage Scan Elite II. Sempre m’ha donat problemes amb les tonalitats de color, molt poc naturals, de manera que les imatges requereixen un tractament posterior bastant dràstic, i encara amb resultats bastant decebedors. Això ha fet que el deixés de fer servir, atès que escannejar fotografies antigues per guardar-les amb colors falsejats és una pèrdua de temps.

Arran d’una menció (si no em falla la memòria) a reidreviews, he provat el programa Vuescan, i el recomano absolutament. Permet calibrar de forma automàtica l’exposició i tractament de color dels negatius (en general molt constant per cada tipus de peŀlícula) a partir d’un tros no exposat (el clàssic tros de peŀlícula del principi o del final del rotlle). El procediment està clarament explicat a l’apartat Advanced Workflow Suggestions del manual d’usuari. També porta tractaments addicionals per les peŀlícules més populars (diverses generacions de peŀlícules Kodak, Fuji, etc.) però no em donen tan bons resultats com el genèric (“negatiu color”).

La versió de demostració és absolutament funcional, però afegeix uns símbols en forma de $ a tota la imatge. Permet comprovar la compatibilitat amb el nostre escànner.

Hi ha versions per a Windows, Linux i Mac. He registrat la de Windows, perquè amb Linux no em funciona: en engegar el programa l’escànner respon, però de seguida s’atura i no passo d’aquí. Seguiré barallant-m’hi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.