Exposició Agustí Centelles

Palau de la Virreina (La Rambla, 99 – Barcelona), fins el 4 de març del 2007

Aquesta exposició de l’obra d’Agustí Centelles recull treballs seus de totes les èpoques, amb especial atenció als anys de la República i la Guerra Civil. L’ordenació és essencialment cronològica. Imprescindible i impressionant.

Agustí Centelles va ser pioner a Espanya en utilitzar una Leica (comprada l’any 1934 per 900 pessetes, i pagada a terminis!) per a fotoperiodisme. Va immortalitzar els esdeveniments històrics i personatges públics de la Barcelona republicana, la tragèdia de la guerra al front d’Aragó i la seva estada al camp de concentració de Bram. Afortunadament en fugir a França va endur-se una maleta plena de negatius, que han pogut ésser recuperats i usats posteriorment.

De tornada a Catalunya, el 1944, sense autorització per a exercir com a fotògraf de premsa, va dedicar-se a la fotografia industrial i publicitària (treballs per a Laboratoris Uriach, Siemens i Cobega, per exemple).

És l’autor d’algunes de les fotografies més conegudes de la resistència de Barcelona el juliol del 1936 (la barricada del carrer Diputació, amb dos cavalls morts protegint els combatents) i la guerra civil (el soldat republicà del front d’Aragó amb un fusell amb baioneta a les mans).

És millorable la retolació de les fotografies. Els comissaris de l’exposició han seguit el criteri d’agrupar les fotografies i, al costat, incloure-hi un mapa amb les referències i explicacions de cada una. És poc pràctic, prefereixo el mètode d’un cartell a sota de cada fotografia que ho expliqui. I, si és necessari per a facilitar la visió a persones que es desplacen amb cadira de rodes, per què no duplicar els rètols? Alguns “mapes” de les fotos els he trobat baixos, amb lletra relativament petita, i m’he hagut d’ajupir massa per a llegir-los. En general les lletres dels rètols haurien de ser una mica més grosses.

En tot cas, com ja he comentat al principi, l’exposició és d’obligada visita. De fet hi hauria d’haver una permanent d’Agustí Centelles en algun racó de Barcelona (el MNAC seria un bon lloc, l’actual secció de fotografia és molt reduïda!)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.