Projecte de restitució tipogràfica de la ela geminada

Arran de l’entrada Novetats en les fonts de Windows 7, he investigat una mica i he vist que hi ha un projecte de restitució tipogràfica de la ela geminada.

Són diverses les fonts de Windows Vista que ja incorporen la lligadura ela-punt volat com a caràcter U+013F (majúscula) i U+0140 (minúscula). Com a mínim ho he trobat a la Verdana, Comic Sans, Trebuchet MS, Calibri (no he fet una exploració exhaustiva). I veig que aquesta entrada també es llegeix bé amb altres sistemes operatius (OpenSuse 11.1 + KDE 4.1.3, Windows XP).

I això porta diversos problemes:

  • Com el tecleges? Amb aplicacions Microsoft es pot escriure el codi hexadecimal i clicar Alt+x just a continuació. Per exemple, amb wordpad, escric 013f i Alt+x i apareix ŀ.
  • Altres programes no permeten aquest mètode (força incòmode, tot sigui dit). Per a l’openoffice.org de casa m’he fet una macro Ctrl+l que he associat a ŀ, i també una Ctrl+L. Atenció, perquè el writer reserva Ctrl+l a l’alineació a l’esquerra (no faig servir mai aquesta drecera de teclat).
  • Els diccionaris ortogràfics (si més no el d’openoffice.org) no estan preparats per fer servir aquesta lligadura. És a dir, no troba coŀlegi (però sí col·legi).
  • Què passa amb els cercadors? Restringint la cerca a pàgines en català al google, hi ha:
    • 565.000 entrades amb la paraula novel·la.
    • 53.700 entrades amb la paraula noveŀla.

En definitiva, hi ha força feina a fer.

3/3/2013: Tampoc el diccionari en línia de l’IEC reconeix ŀ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.