Projecte de restitució tipogràfica de la ela geminada

Arran de l’entrada Novetats en les fonts de Windows 7, he investigat una mica i he vist que hi ha un projecte de restitució tipogràfica de la ela geminada.

Són diverses les fonts de Windows Vista que ja incorporen la lligadura ela-punt volat com a caràcter U+013F (majúscula) i U+0140 (minúscula). Com a mínim ho he trobat a la Verdana, Comic Sans, Trebuchet MS, Calibri (no he fet una exploració exhaustiva). I veig que aquesta entrada també es llegeix bé amb altres sistemes operatius (OpenSuse 11.1 + KDE 4.1.3, Windows XP).

I això porta diversos problemes:

  • Com el tecleges? Amb aplicacions Microsoft es pot escriure el codi hexadecimal i clicar Alt+x just a continuació. Per exemple, amb wordpad, escric 013f i Alt+x i apareix ŀ.
  • Altres programes no permeten aquest mètode (força incòmode, tot sigui dit). Per a l’openoffice.org de casa m’he fet una macro Ctrl+l que he associat a ŀ, i també una Ctrl+L. Atenció, perquè el writer reserva Ctrl+l a l’alineació a l’esquerra (no faig servir mai aquesta drecera de teclat).
  • Els diccionaris ortogràfics (si més no el d’openoffice.org) no estan preparats per fer servir aquesta lligadura. És a dir, no troba coŀlegi (però sí col·legi).
  • Què passa amb els cercadors? Restringint la cerca a pàgines en català al google, hi ha:
    • 565.000 entrades amb la paraula novel·la.
    • 53.700 entrades amb la paraula noveŀla.

En definitiva, hi ha força feina a fer.

3/3/2013: Tampoc el diccionari en línia de l’IEC reconeix ŀ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.