Temperatura i ordinadors

Aquests dies d’altes temperatures em porten a una reflexió sobre la mala enginyeria que en alguns aparells, i els ordinadors en particular.

Fa uns anys que coŀlaboro en el programa GIMPS de computació distribuïda. Això em comporta tenir un parell de processos de càlcul intensiu amb prioritat baixa executant-se a l’ordinador de casa.

Aquest ordinador té un any i mig, és per tant força nou. Aquests dies d’altes temperatures el ventilador auxiliar (que s’engega de tant en tant i que fa força soroll) està molta estona en funcionament. Se m’ha ocorregut aturar els processos de càlcul intensiu, i aleshores ha estat tota una hora seguit aturat. He engegat els processos una altra vegada, i al cap de 4 minuts el ventilador s’ha tornat a posar en marxa.

La conclusió és clara, si més no referida al meu equip: el sistema de ventilació és insuficient quan hi ha altes temperatures ambients, o bé està dimensionat per un ús “poc intensiu” de l’ordinador. Si no el puc fer servir còmodament amb tota la seva intensitat, per a què vull aquesta potència? Em sento una mica enganyat.

Lamentablement els sistemes de màrketing no hi ajuden, perquè prenen sovint el camí d’enlluernar amb quatre xifres fàcils (memòria, velocitat de processador) i oblidar xifres i compromisos de qualitat més difícils d’explicar i, potser, d’assolir. Per què no hi ha anuncis d’ordinadors portàtils -o de sobretaula- que diguin “l’hem provat 3 mesos a 35 graus de temperatura ambient i 90% d’humitat amb gràfics i càlcul intensiu”? No hi ha -o el gran públic no coneixem- estàndards d’aquest tipus que ens permetin comparar màquines i triar components.

La indústria de l’automòbil, molt més madura, ha après que ja es valoren altres qualitats que la potència, i està fent èmfasi en la seguretat i fiabilitat.

Ens cal sortir del simple mercat de la commodity en els ordinadors i començar a crear i buscar compromisos de qualitat més seriosos. Si més no per a determinats usuaris. Sé que vaig contra corrent.

Ah, no sé si plegaré del GIMPS o bé buscaré sistema de refrigeració amb líquid per a l’ordinador de casa, cosa que no descarto.

Un pensament a “Temperatura i ordinadors”

  1. Això es feia abans… recordo una vegada a IBM que vaig coincidir amb un dels dissenyadors de l’IBM PC original i m’explicava que part de les proves de durabilitat es van realitzar a les maresmes que hi ha prop de Boca Raton (Florida)… setmanes que va recordar pel nou significat que van donar a la paraula ‘debugging’: la zona estava infestada de mosquits.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.