Simulador de pressupostos

A Gencat han publicat un simulador de pressupostos, que permet emular la feina d’Antoni Castells en fer quadrar els números.

És massa simple, ho sento. Veus l’efecte dels canvis de dotació en els diferents departaments (si redueixes el pressupost de salut t’avisa que augmentaran les llistes d’espera, i si el disminueixes més t’avisa que has de tancar un hospital), però els efectes de reduir el pressupost en els departaments estan massa poc quantificats, són molt qualitatius.

D’altra banda, no explica quin marge de maniobra real tenen els governs, un aspecte que sempre m’ha interessat: quants diners del pressupost estan compromesos pels serveis que ja rebem? Dit d’una altra manera, quina és la part del pressupost que permet realment decidir quines de les necessitats no cobertes cal prioritzar? De fet a la pràctica em sembla que el problema es “redueix” a això; canviar despeses més o menys fixes és molt difícil.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.