Antoni Serra Ramoneda: Els errors de les caixes

Antoni Serra Ramoneda: Els errors de les caixes – Adéu al model de les caixes d’estalvis
Viena Edicions, novembre del 2011
ISBN 978-84-8330-669-7
Valoració: 3

Antoni Serra Ramoneda va ser conseller de la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d’Estalvis de Catalunya i Balears (aleshores s’anomenava així) i, posteriorment, president de la Caixa de Catalunya entre els anys 1984 i 2005.

En aquest llibre analitza l’evolució de les caixes d’estalvi a Espanya des de la transició, i exposa les causes de la situació actual. La conclusió global és que s’ha arribat on som perquè aquestes entitats han volgut sortir del model tradicional (àmbits territorials delimitats, negoci tradicional de dipòsits i préstecs, gestió professionalitzada) i actuar totes com a grans bancs, amb xarxes territorials àmplies, sense estar preparades per fer-ho i sense que hi hagi mercat per a totes.

Ho explica profusament amb xifres i fins i tot models teòrics, i a la pràctica posa l’exemple de les caixes basques (que, dins del País Basc, han mantingut la territorialitat), les modestes caixes d’Ontinyent i Pollença, i el sistema de caixes alemany, que seria equiparable a un model de caixes comarcals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.