SomEnergia: planta de biogàs de Torregrossa

Ahir es va fer la inauguració oficial de la planta de generació de biogàs, electricitat i calor de SomEnergia, a Torregrossa (Pla d’Urgell).

Les entrades del procés són bàsicament purins de l’explotació porcina San Francisco que hi ha al costat, i altres residus agroalimentaris. Un cop barrejats, aquests ingredients es deixen en uns digestors (n’hi ha 3, de 1.700 m3) on, amb l’adequada temperatura, es descomposen i produeixen metà, a partir del qual es genera:

  • Electricitat, amb dos motors, amb una potència elèctrica de gairebé 500 KW.
  • Aigua calenta, obtinguda per la refrigeració dels motors. És retornada a la granja, que l’aprofita per donar escalfor als garrins nounats.
  • Fertilitzants per a aplicacions agrícoles.

Les plantes de biogàs poden funcionar contínuament, fugint de la dependència de condicions meteorològiques d’altres sistemes de producció renovable. Com a desavantatge, hi ha una combustió, que emet CO2. Val a dir, no obstant, que la granja deixa d’emetre CO2 perquè no ha d’engegar les estufes per calefacció.

És incomprensible que el Gobierno de España no potenciï aquest tipus d’instal·lacions, ans al contrari, en redueixi les subvencions a la producció amb uns criteris irracionals. Hi ha un bon galimaties en el mercat elèctric, que no conec prou per parlar-ne, però a mi em sembla més que raonable crear instal·lacions que permetin:

  • Reduir la dependència general de combustibles fòssils, més important si pensem que, excepte carbó de qualitat bastant baixa, tots són d’importació.
  • Reciclar un subproducte ramader de gestió complicada.
  • Reduir la dependència de les grans centrals de producció elèctrica, i preparar-se pel futur tancament de les centrals nuclears, quan aquestes siguin obsoletes (ja no entro en la polèmica nuclears sí/no).
  • Com a benefici social indirecte, potenciar la inversió i creació de llocs de treball en zones rurals amb activitats que complementen les més tradicionals.

Deixo un parell de fotografies de la planta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.