Pressió fiscal

Massa sovint sento parlar els opinadors-professionals-que-tot-ho-saben sobre la pressió fiscal a Catalunya i Espanya, prenent com a gran argument que el tipus marginal de l’IRPF és del 56% i 52% respectivament.

Doncs explicat així no sé si és alt o baix:

  • A quants contribuents afecta? Si ho he vist bé, afecta qui té rendes de més de 300.000 €/any. Doncs no és gens representatiu, oi?  No podem titular alegrement tenim la pressió fiscal més alta d’Europa fixant-nos en un tipus marginal que afecta menys de la mil·lèsima part dels contribuents. 1
  • A partir de quins imports s’aplica? Segur que no és igual a Suècia que a Espanya.

O els opinadors-professionals-que-tot-ho-saben parlen per experiència pròpia sobre això del 56% (i, per tant, tenen unes rendes obscenes), o són opinadors-que-no-en-saben-gaire.

Si volem només una dada per fer un titular hauríem de mirar els tipus efectius, és a dir, impostos pagats/renda, i amb paràmetres més o menys homogenis (rendes equivalents a diferents països i territoris segons el cost de la vida). I, idealment, caldria comparar trams, per exemple:

  • Calculem un “cost de la vida” per cada lloc.
  • Busquem quant paga en impostos una família amb diversos factors (entre 0,5 i 8 vegades, per exemple) aquesta renda.

Segur que aquest estudi existeix, però deu ser difícil posar-lo en un titular (o en un powerpoint, que pel fet és el mateix).

1És una estimació pròpia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.