Pressió fiscal

Massa sovint sento parlar els opinadors-professionals-que-tot-ho-saben sobre la pressió fiscal a Catalunya i Espanya, prenent com a gran argument que el tipus marginal de l’IRPF és del 56% i 52% respectivament.

Doncs explicat així no sé si és alt o baix:

  • A quants contribuents afecta? Si ho he vist bé, afecta qui té rendes de més de 300.000 €/any. Doncs no és gens representatiu, oi?  No podem titular alegrement tenim la pressió fiscal més alta d’Europa fixant-nos en un tipus marginal que afecta menys de la mil·lèsima part dels contribuents. 1
  • A partir de quins imports s’aplica? Segur que no és igual a Suècia que a Espanya.

O els opinadors-professionals-que-tot-ho-saben parlen per experiència pròpia sobre això del 56% (i, per tant, tenen unes rendes obscenes), o són opinadors-que-no-en-saben-gaire.

Si volem només una dada per fer un titular hauríem de mirar els tipus efectius, és a dir, impostos pagats/renda, i amb paràmetres més o menys homogenis (rendes equivalents a diferents països i territoris segons el cost de la vida). I, idealment, caldria comparar trams, per exemple:

  • Calculem un “cost de la vida” per cada lloc.
  • Busquem quant paga en impostos una família amb diversos factors (entre 0,5 i 8 vegades, per exemple) aquesta renda.

Segur que aquest estudi existeix, però deu ser difícil posar-lo en un titular (o en un powerpoint, que pel fet és el mateix).

1És una estimació pròpia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.