Hivern poc fred

Un dels avantatges d’aquest hivern poc fred és que tots haurem estalviat una mica en calefacció. Heus ací el gràfic de consums que m’acaben d’enviar en la darrera factura del gas:

Vist en perspectiva la reducció em sembla fins i tot poca.

En tot cas, el fet que les temperatures no hagin baixat tant ha reduït les emissions de gasos; si aquests són les causants del “canvi climàtic”, a l’hivern hi ha certa autoregulació del sistema. No pas a l’estiu, en què les (hipotètiques) altes temperatures faran augmentar el consum d’electricitat.

He posat cometes a “canvi climàtic” perquè sóc dels que no acabo de creure’m que tinguem prou coneixements i dades estadístiques per saber exactament què està passant, i si aquest hivern càlid i sec és realment producte del canvi climàtic o bé ha estat una excepció: les causes, són humanes o bé naturals? Hem ajuntat causes cícliques amb causes humanes? Em sembla que el fenomen és prou complex per reduir-lo a titulars que puguem entendre els que no en som experts. Tenim aparells de mesura, xarxes meteorològiques i estadístiques que no teníem fa 100 anys, que és un temps molt petit en termes geològics…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.