Emili Teixidor: Retrat d’un assassí d’ocells

Emili Teixidor: Retrat d’un assassí d’ocells
Edicions Proa, juny del 2011
ISBN 978-84-7588-269-7
Valoració: 4

Un nen a punt d’entrar a l’adolescència troba uns veïns, pare i fill, morts en un camí, en el que sembla un accident. Aquest és el punt d’arrencada d’una història rural, ambientada a una colònia tèxtil a la postguerra civil espanyola, en un ambient marcat per la rigorositat religiosa, el classisme social i, encara, els antics bàndols de la contesa.

La descripció de l’ambient familiar, tens i amb la mare malalta, s’encavalca amb l’amistat amb un noi nou del poble i un canvi important: se’n va a viure a la rectoria, com a protegit del vicari del poble, un capellà jove i ambiciós. De fons, el fil conductor de tota la novel·la: la coneixença progressiva de diversos fets esdevinguts abans i durant la guerra, que han marcat la història local des d’abans de la guerra.

Amb llenguatge precís i detallista, destaquen moltes metàfores i descripcions amb ocells. Atesa la meva ignorància en la matèria, se m’ha escapat una part de la novel·la.

Aquesta obra i Pa negre, del mateix autor, van servir per fer el guió de la pel·lícula Pa negre.

10/12: He fet una bona actualització de l’entrada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.