Emili Teixidor: Retrat d’un assassí d’ocells

Emili Teixidor: Retrat d’un assassí d’ocells
Edicions Proa, juny del 2011
ISBN 978-84-7588-269-7
Valoració: 4

Un nen a punt d’entrar a l’adolescència troba uns veïns, pare i fill, morts en un camí, en el que sembla un accident. Aquest és el punt d’arrencada d’una història rural, ambientada a una colònia tèxtil a la postguerra civil espanyola, en un ambient marcat per la rigorositat religiosa, el classisme social i, encara, els antics bàndols de la contesa.

La descripció de l’ambient familiar, tens i amb la mare malalta, s’encavalca amb l’amistat amb un noi nou del poble i un canvi important: se’n va a viure a la rectoria, com a protegit del vicari del poble, un capellà jove i ambiciós. De fons, el fil conductor de tota la novel·la: la coneixença progressiva de diversos fets esdevinguts abans i durant la guerra, que han marcat la història local des d’abans de la guerra.

Amb llenguatge precís i detallista, destaquen moltes metàfores i descripcions amb ocells. Atesa la meva ignorància en la matèria, se m’ha escapat una part de la novel·la.

Aquesta obra i Pa negre, del mateix autor, van servir per fer el guió de la pel·lícula Pa negre.

10/12: He fet una bona actualització de l’entrada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.