Joan Sales: Incerta glòria

Joan Sales: Incerta glòria
Edicions 62 – Coŀlecció “les millors obres de la literatura catalana”, volums 88 i 89
ISBN 84-297-1921-0
Valoració: 3

Lectura seguida de El vent de la nit del mateix autor, que va formar part d’Incerta glòria les primeres edicions.

Ambientada a la guerra civil espanyola, gira al voltant de les relacions entre mitja dotzena de personatges, uns al front republicà d’Aragó, altres a Barcelona, i que es remunten uns anys enrere, en plena efervescència revolucionària els anys abans de l’inici del conflicte armat, en l’ambient universitari. El vent de la nit està ambientada ja a la postguerra.

Aquest és el rerefons per relligar un fort contingut i ideològic, filosòfic i fins i tot teològic, que en fa una obra especialment densa, de lectura poc fàcil. Està dividida en tres parts, explicades per diferents personatges; és especialment interessant (des del punt de vista formal) la segona part, que és un recull de cartes d’un dels personatges a un altre, però que està molt ben pensada perquè reflecteix prou bé el contingut de les “cartes resposta”, que no hi són.

En definitiva, una obra cabdal i clàssica de la literatura catalana del segle XX, que va ser revisada en múltiples ocasions per part del seu autor, la lectura de la qual requereix cert esforç. Per mi li sobren unes quantes pàgines.

10/8/2008: He trobat una explicació molt detallada de totes les edicions d’aquesta obra, a càrrec de Núria Folch, la dona de Joan Sales.

2 pensaments a “Joan Sales: Incerta glòria”

  1. Aquest és un dels llibres que més em va impressioanr en la seva primera lectura, quan era molt jove, i potser per això també és un dels que tinc més subratllat. Desprès vaig saber que l’autor està enterrat a Siurana, cosa que em fa sentir més unit a la seva principal novel.la,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.